Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Έρευνα του Πανεπιστημίου Εδαφολογίας της Βιέννης (BOKU)


PDF Εκτύπωση E-mail


Κυριακή, 13 Ιούλιος 2008 13:55
Με τίτλο "η επίδραση της εφαρμογής των Ενεργών Μικροοργανισμών ως μέσο ενδυνάμωσης των φυτών για την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τομάτας σε προστατευμένες καλλιέργειες", πραγματοποιήθηκε, το έτος 2006 και 2007, έρευνα στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Εδαφολογίας της Βιέννης.


Με τίτλο "η επίδραση της εφαρμογής των Ενεργών Μικροοργανισμών ως μέσο ενδυνάμωσης των φυτών για την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της τομάτας σε προστατευμένες καλλιέργειες", πραγματοποιήθηκε, το έτος 2006 και 2007, έρευνα στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας στο Πανεπιστήμιο Εδαφολογίας της Βιέννης.
Η ποικιλία τομάτας "Κασσιόπη" και "Μερσεντές", μεταφυτεύθηκαν το 2006 και αντίστοιχα το 2007,  από τα φυτώρια σε γλάστρες 30x30x30, με χούμο βιολογικής καλλιέργειας, σε μια πειραματική διάταξη επαναλαμβανόμενη πέντε φορές ανά οκτώ φυτά.
Τον πρώτο χρόνο στο βιολογικό υπόστρωμα είχε αναμειχθεί ΕΜ-Βοκάσι από πίτουρα σιταριού  (κομπόστ), ενώ ο μάρτυρας δεν είχε. Tο δεύτερο χρόνο στο υπόστρωμα του μάρτυρα, είχε αναμειχθεί πίτουρο σιταριού, αλλά χωρίς να γίνει προηγούμενα η ζύμωση με ΕΜ. Η παροχή του ΕΜ πραγματοποιείτο από την άρδευση στάγδην σε ποσότητα 0,12 l EMα/εβδομάδα και ο ψεκασμός των φυτών έγινε  με υγρό παρασκεύασμα από νερό, ΕΜα, ΕΜ5, EM FPE (εκχύλισμα φυτών σε ζύμωση με ΕΜ) και σκόνη πετρώματος βιολίθη.


Ντομάτες, στάδια ανθοφορίας

Αποτελέσματα

Οι σπόροι  στο φυτώριο με ΕΜ είχαν μια αισθητά γρηγορότερη βλαστικότητα (το ΕΜ φυτώριο βλάστησε σε 14 ημέρες σε ποσοστό 75% των σπόρων, ενώ ο μάρτυρας αντίστοιχα σε 31 ημέρες και 33%).


Έλεγχος για μελίγκρα στις 14.06.2006

Ασθένειες

Τα φυτά εξετάσθηκαν σε 14 ασθένειες. Σε όλα τα δείγματα με ΕΜ, διαπιστώθηκε και τα δύο χρόνια, ότι οι προσβολές ασθενειών ήταν σημαντικά περιορισμένες συγκριτικά με τους μάρτυρες. Εξαίρεση υπήρχε στην περίπτωση της προσβολής από Clοdosporium fulvum.


Στάδια ωρίμανσης για την συγκομιδή της ντομάτας (Austrosaat 2006)

Συμπεράσματα

Στα δείγματα ΕΜ (ΕΜα® σε νερό άρδευσης και ψεκασμός με ΕΜ5 με σκόνη πετρώματος βιολίθη), παρατηρήθηκε μια πρώιμη βλάστηση. Αργότερα βρέθηκε στα δείγματα ΕΜ σημαντικά περισσότερη χλωροφύλλη. Στα δύο χρόνια η ποσότητα παραγωγής ανά φυτό, ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη στα δείγματα ΕΜ και με υψηλότερο ποσοστό ποιοτικής επιλογής "extra". Αντίθετα, στα δείγματα των μαρτύρων βρέθηκε μια σημαντικά υψηλότερη ποσότητα καρπών με διάφορες ασθένειες.



Ποιότητα εμπορίου της ποικιλίας Cassiopeia (2006)Σε εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε στα δείγματα με το συνδυασμό εφαρμογής ΕΜ-πετρώματος, σημαντικά υψηλότερη ποσότητα ξηρής ουσίας. Επίσης μετά από είκοσι ημέρες συντήρησης σε 12ο C βρέθηκε μικρότερος αριθμός ακατάλληλων καρπών διαλογής, στα δείγματα του συνδυασμού ΕΜ-πετρώματος, συγκριτικά με τους μάρτυρες. Στατιστικά όμως, η διαφορά αυτή δεν ήταν τόσο σημαντική. Τέλος, η έρευνα έδειξε, ότι σε εκδήλωση γευσιγνωσίας που έγινε το καλοκαίρι του 2007, ξεχώρισαν ιδιαίτερα οι ΕΜ-τομάτες για τη γεύση και την εμφάνισή τους.


Ποσοστό υγιών καρπών και εκείνων που προσβλήθηκαν από ασθένεια στο χωράφι ελέγχου και στο χωράφι με ΕΜ στις 18.6. (πράσινοι καρποί) και στις 10.7. (κόκκινοι καρποί) το 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου